Zoeken
  • KENNETH

THE BIRTH OF SOMETHING DAMN GOOD


DAMN GOOD NUTRION is een jonge start up van drie Nederlandse ondernemers. In deze blog nemen wij jullie graag mee in ons avontuur van conceptie tot productie en, hopelijk, succes.

DAMN GOOD NUTRION Kasper en ik komen beide uit Purmerend en trainen in dezelfde sportschool. Beiden hadden we al wat ervaring met ondernemen. Hij als verkoper van vuurwerk, ik als fotograaf. Op een dag vroeg Kasper of ik hem niet kon adviseren in het opzetten van een bedrijfje gericht opvoedingssupplementen. Ik was nog een beetje terughoudend. In mijn ervaring zijn veelsupplementen voor bijvoorbeeld spiermassa of vetverbranding nutteloos. De weinigen die wel werken worden al  door honderden bedrijven aangeboden.  Als redacteur van een grote fitness blog heb ik honderden artikelen geschreven over voeding en supplementen. Ook heb ik informatieve teksten geschreven voor bedrijven die supplementen verkopen. Vaak heb ik daarbij gedacht:


“Hoe moet ik de pot proteïne van dit nieuwe bedrijf nu weer in plaats geven naast de honderden anderen?”

Ik stond dus niet te popelen om het zoveelste supplementen bedrijfje op te zetten. Bovendien dacht ik dat op ander gebied veel meer winst te behalen was, zowel financieelals maatschappelijk.

VAN SUPPLEMENT NAAR ALTERNATIEF Een van de meest pijnlijke conclusies die ik na bijna 10 jaar schrijven over training en voeding trok, is dat we steeds meer weten over gezondheid, maar toch steeds ongezonder worden. Cijfers over overgewicht en gerelateerde gezondheidsklachten nemen in de hele westerse wereld toe. Het is mooi dat er steeds meer onderzoek verricht wordt naar de effecten van bepaalde voedingspatronen, maar het levert niets op als dit niet vertaald wordt naar de praktijk. Weten en doen zijn twee verschillende zaken, vooral als het gaat om eten en drinken. Twee verschillende regio’s in de hersenen kunnen strijd voeren. Aan de ene kant zijn er tal van aangeboren, onbewuste, processen er op gericht om zo zuinig mogelijk om te gaan met energie. Om zo te overleven bij schaarste en onregelmatige beschikbaarheid van voeding. Aan de andere kant is er de rationele, bewuste gedachte dat deze processen niet meer passen in een tijd waarin er juist een overvloed van voeding is. De gedachte die je vertelt dat je die andere instinctieve gevoelens en behoeften moet negeren. De fitness fanaten waarop de supplementen-industrie gericht is, zijn mensen die deze strijd met verschillende mate van succes aangaan. Maar dat is juist het probleem:


Waarom moet gezond leven een strijd zijn? Waar strijd is, zijn er immers ook slachtoffers.

THE GUILT-FREE ALTERNATIVE In mijn jaren als fitness redacteur ben ik er steeds minder van overtuigd geraakt dat gezondheid in grote mate bepaald wordt door zelfdiscipline. De vele onderzoeken laten steeds meer aangeboren factoren zien die een grote rol spelen in bijvoorbeeld lichaamsgewicht. Zelfs zaken zoals ‘zelfcontrole' blijken deels aangeboren. Dat betekent niet dat er geen eigen verantwoordelijkheid is, maar wel dat je de grenzen van deze verantwoordelijkheid moet erkennen.


We leven tegenwoordig in een obesogene omgeving.

Een omgeving die er op gericht is ons overgewicht te bezorgen. Sommigen hebben geluk qua metabolisme en aangeboren zelfdiscipline, maar uit de cijfers blijkt dat dit niet geldt voor de meeste mensen.

Persoonlijk zag ik dan ook veel meer in het bieden van een gezond alternatief met dezelfde smaakervaring van huidige populaire voedingsmiddelen die een grote bijdrage leveren aan overgewicht. Helemaal als we kijken naar de jeugd dan staan suiker bevattende dranken zoals frisdrank en energy drinks op de eerste plaats.

GEEN SUIKER Maar zo’n alternatief bieden is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral omdat je uit moet gaan van verschillende consumenten onder verschillende omstandigheden. De één drinkt 4 blikjes energie drank om een nacht door te studeren. Een ander drinkt het misschien voor een uur sporten.

En het eerste geval zal een groot deel van die snelle suikers niet opgenomen worden door de spieren. Er is geen grote fysieke inspanning, maar een langer durende mentale inspanning. Goede kans dus dat het overschot aan glucose in de bloedsomloop wordt opgeslagen als lichaamsvet. De sporter echter kan die piek in bloedsuiker/glucose goed gebruiken voor intensieve inspanningen van korte duur. In frisdrank zijn het vooral de suikers die zorgen voor een snelle boost aan energie (gevolgd door een snelle dip).


Die suikers kunnen we makkelijk vervangen door calorie-vrije zoetmakers. Maar calorie-vrij betekent ook ‘energie-vrij’. komt dus niet echt energie binnen.

Hoe zorg je nu dat er wel energie binnenkomt zonder dat je bang moet zijn dat dit leidt tot extra lichaamsvet?

Dat doe je door te zorgen voor de juiste bron van energie. Bij eiwitten denken veel mensen automatisch aan spieropbouw of spierbehoud. Eiwitten leveren per gram echter evenveel energie als suikers, namelijk 4 kcal. Die 4 kcal wordt echter veel geleidelijker opgenomen en verbruikt. Omdat het lichaam meer inspanning moet verrichten om die eiwitten om te zetten in brandstof zal dit vaak pas gebeuren als er ook daadwerkelijk behoefte is aan extra glucose in het bloed. Wanneer dat niet het geval is dan zullen de eiwitten eerder worden ingezet als bouwstenen voor spiermassa.

Dit leek dat ook de beste bron van energie rekening houdend met zowel intensieve inspanningen als een paar uur bank zitten onder het genot van een drankje.

GEEN CAFEÏNE Om dezelfde reden voegen we geen cafeïne toe aan DAMN GOOD NUTRITION. Ik heb vele artikelen geschreven over vele voordelen van cafeïne. Dat is echter onder de juiste omstandigheden en doseringen in de juiste persoon. Bij de ontwikkeling van DAMN GOOD NUTRITION moeten we rekening houden met al die andere omstandigheden, doseringen en personen.


Jongeren bijvoorbeeld die vier blikjes achter elkaar drinken terwijl ze aan het gamen zijn.

We hebben we een vitamine B-complex toegevoegd. Deze vitamines zijn populair in energydrinks omdat ze zorgen dat het lichaam effectiever omgaat met de bronnen van energie die reeds aanwezig zijn.

SMAAK

Ok, we wisten dus welke voedingsstoffen DAMN GOOD NUTRITION we willen bieden op basis van rationele overwegingen en kennis over voeding. Maar nu de smaak, een subjectief gegeven.

Daarover meer in de volgende blog!

83 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

©2023 by SKTR. Proudly created with Wix.com